8 Software Trends voor 2020

Inmiddels zijn we alweer een maand super gave software aan het ontwikkelen, maar op de valreep van januari willen we jullie toch nog even verblijden met de software trends en belangrijke ontwikkelingen voor 2020. Dit is wat je allemaal op het gebied van techniek kunt verwachten in 2020.

 

1. 5G Internet

2020 zal in het teken staan van sneller en veiliger internet dan het huidige mobiele netwerk. De 5e generatie mobiel netwerk is namelijk onderweg. Het is niet alleen veel sneller, het kan ook nog eens meer data versturen. Door het 5G internet zal ook de ontwikkeling van virtual reality app, zoals 3D spellen verbeteren. Zo kan je in razendsnel tempo films, games maar ook software, apps of zelfs volledig besturingssystemen streamen. Door de extreme hoge snelheid van het 5G netwerk hoeven deze niet meer fysiek op het apparaat aanwezig te zijn. Zo zou bijvoorbeeld het hele besturingsysteem gestreamd kunnen worden, waardoor de hardware en rekenkracht van het apparaat maar minimaal hoeven te zijn. De daadwerkelijk zware processen vinden straks plaats in de datacenters, waardoor de mobiele devices flink in prijs zullen dalen. Overigens zal het nog wel even duren voor het 5G netwerk volledig is uitgerold, maar zo kun je voor die tijd vast een nieuwe mobiele telefoon kopen, want op de meeste oude telefoons zal het 5G netwerk niet werken.

 

2. Volwaardige virtuele assistenten

Een ontwikkeling die veel impact zal hebben, door verbeterde algoritmes, de toegenomen rekenkracht van computers en de hoeveelheid beschikbare data om neurale netwerken te trainen. Virtuele assistenten in de vorm van chatbots en spraakassistenten worden steeds meer door bedrijven en merken ingezet. Deze kunnen vandaag de dag direct communiceren met de eigen softwaresystemen. Een ontwikkeling die wij ook steeds vaker functioneel geïntegreerd zien.

 

3. Meer en meer Progressive Web Apps (PWA)

Een progressive Web App is een geavanceerde website die functioneert als een app. Het biedt dezelfde functionaliteiten als een native app zonder dat je iets hoeft te downloaden. Voor de appontwikkelaar is het ontwikkelen van een PWA een groot voordeel, omdat het veel sneller kan dan een native app. Dat komt omdat je niet een website plus twee apps (Android en IOS) hoeft te bouwen en te onderhouden. Met een PWA wordt de content vanaf één platform geregeld.

 

4. De groei van NodeJS

Als een open-source JavaScript runtime omgeving wordt Node.js uitgevoerd vanuit de browser. Nodje.js is hedendaags één van de meest populaire programmeertalen en wordt iedere keer uitgebreid. Node heeft een lagere downtime, is economische voordeliger en heeft een snellere respontijd dan ieder ander framework van een platform met dezelfde efficiëntie. Daarom zijn wij er ook zo’n fan van.

 

5. Serverless

Ook serverless is een werkwijze die steeds populairder wordt. Serverless is voornamelijk zo populair omdat je betaald per gebruik. Wanneer de app niet draait, betaal je dus helemaal niet. Ook overtolligheid en fouttolerantie zijn ingebouwde functies van serverloze frameworks. Je hoeft dus geen eigen server te hebben om een hoge beschikbaarheid van de applicatie te hebben.

 

6. Amazon start ook in Nederland

De webshop Amazon zal waarschijnlijk in 2020 naar Nederland komen. Dat betekent dat je niet meer via de Duitse webshop je aankopen hoeft te doen. Op dit moment kun je in de Nederlandse webshop alleen terecht voor het kopen van e-books. Deze ontwikkeling zal waarschijnlijk veel impact hebben op het Nederlandse retaillandschap. Voornamelijk voor aanbieders zoals Bol.com en Coolblue.nl. Toch is Amazon veel meer dan een handelsplatform. Amazon richt zich met IT-diensten, zoals Amazon Web Services, meer op de zakenwereld. Voor Amazon is het daarom ook interessant om in Nederland te concurreren met de zakelijke takken van Microsoft en Google. Aan de consumentenkant zal Amazon zich vooral richten op grotere producten die in heel Nederland producten aanbieden.

 

7. Edge computing

Dit is een manier om dataverkeer van IoT-apparaten (Internet Of Things) te stroomlijnen en om lokale data analyses real-time aan te bieden. Met edge computing kan data die wordt geproduceerd door Internet of Things (IoT)- apparaten, dichterbij de bron worden verwerkt. In feite trekken we het internet naar ons toe, waardoor we lokaal de data kunnen verwerken.

 

8. De Quantum Computing

Een Quantumcomputer is een intelligente en krachtige computer die informatie op een manier verwerkt en op deze wijze grote en belangrijke doorbraken kan forceren. Er wordt verwacht dat quantumcomputers deuren zullen openen naar mogelijkheden die nu nog ondenkbaar zijn. Google beweert inmiddels al dat ze het ‘quantumsuprematie’ bereikt heeft met een quantumcomputer. De processor van deze computer doet volgens Google 200 seconden over een berekening waar een hedendaagse supercomputer tienduizend jaar over zou doen. De verwachting is dan ook dat we in 2020 de eerste toepassing hiervan te zien krijgen voor (software)gebruik.

 

Benieuwd wat deze trends voor jou of jullie organisatie kunnen betekenen?
Plan dan een vrijblijvende inspiratiesessie.

Neem dan even contact met ons op.

E-mailadres: rick@index.nl
Telefoonnummer: 085 303 4341

Meer weten over Index Software en onze oplossingen?

Zijn jullie toe aan de volgende stap in het digitaliseren van de bedrijfsprocessen? Vertel ons over jouw bedrijf en waarmee wij jou kunnen helpen. We nemen binnen één werkdag contact met je op om al jouw vragen te beantwoorden.