Een Progressive Web App is een vrij nieuwe methode op het gebied van app ontwikkeling, dat zorgt voor veel mogelijkheden. Net als een web app is de progressive application via de browser toegankelijk, waardoor de app op verschillende besturingssystemen kan draaien en niet aan één specifieke app store verbonden is. De progressive web app wordt op dit moment gezien als een serieuze concurrent van een native apps. Maar wat zijn precies de voordelen?
Een app zonder te downloaden
Progressive Web Apps zijn dus geavanceerde websites die functioneren als app. Het biedt dezelfde functionaliteiten als een native App, zonder dat je iets hoeft te downloaden. Dit zorgt ervoor dat de PWA altijd up-to-date is en je data en opslagruimte bespaart. Daarnaast werkt het snel en kan je er net als bij een native app offline mee werken. Door al deze voordelen zorgt een PWA voor een betere user experience, wat over het algemeen meer conversie oplevert.
Native functionaliteiten
Sommige interessante voordelen van functionaliteiten van native apps zijn terug te vinden in de PWA. Je krijgt nu geen pop-ups meer met de vraag of je de app ook wilt downloaden, aangezien een PWA alle toepassingen van een app bevat. Een PWA kan push notificaties tonen met meldingen en heeft toegang tot hardware zoals GPS, camera en microfoon.
Uitgebreide SEO-mogelijkheden
Google stelt tools beschikbaar om te testen of je PWA goed genoeg is, waarbij vooral een snelle laadtijd en de beveiliging (een HTTPS-verbinding is verplicht) belangrijk zijn.
Tijdreductie
Voor een contentmanager betekent een PWA minder werk, waardoor er logischerwijze meer tijd over blijft voor andere werkzaamheden. Oftewel, er ontstaat tijdreductie. In plaats van de website plus twee apps (Android en IOS) te moeten onderhouden, wordt de content nu vanaf één platform geregeld.
Wat zijn de nadelen van een PWA?
Aan een PWA zitten dus genoeg voordelen, maar waarom heeft de PWA de native app dan nog niet verdrongen? Veel bedrijven geven aan dat ze zichtbaar willen zijn in de play of app store voor branding. Een ander veelgenoemd bezwaar is dat de technologie niet ondersteund wordt door iOS. Het ondermijnt namelijk het verdienmodel van Apple. Niet alle functionaliteiten werken op iPhones. Het derde struikelblok is dat niet alle functionaliteiten van een native app nu al beschikbaar zijn voor ontwikkelaars van PWA’s.
Benieuwd of een PWA geschikt is voor uw onderneming? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.
+31 (0) 85 303 43 41