Waarom werken met een prototype tijd en geld bespaard

Je hebt een idee voor een softwareproduct en bent natuurlijk super enthousiast en wilt zo snel mogelijk beginnen met de ontwikkeling ervan. Begrijpelijk, maar voordat we beginnen met het ontwikkelen van een softwareproduct doorlopen we eerst een aantal stappen om een goed product neer te kunnen zetten. Een belangrijk onderdeel hiervan is het ontwikkelen van een product prototype. Maar waarom precies?

Wat is een prototype nu eigenlijk?

Een prototype is simpel samengevat een klikbare set van afbeeldingen. Hiervoor worden de designs van de applicatie gebruikt. Deze designs worden zo klikbaar gemaakt, dat je de applicatie kan bedienen op een manier, zoals dit ook bij het eindproduct zou zijn. Zo simuleer je als het ware de uiteindelijke werking van het eindproduct al voordat je iets gebouwd hebt.

Waarom eerst een prototype?

De valkuil bij het hebben van een goed idee is vaak dat het idee bij één persoon vandaan komt. De persoon die het idee bedacht heeft, heeft alle details van het idee in zijn hoofd zitten. De werkelijkheid is vaak dat het uiteindelijke product dat ontwikkelt wordt, afwijkt van wat de opdrachtgever op voorhand in zijn/haar hoofd had. Dit kan onnodig tijd en geld kosten. Dit is te voorkomen met de ontwikkeling van een prototype.

De valkuil bij het hebben van een goed idee is vaak dat het idee bij één persoon vandaan komt

Verder wil je weten of het idee dat je hebt eigenlijk wel zo’n goed idee is. Graag voordat je geld gaat investeren in de ontwikkeling ervan. Het is daarom belangrijk dat het softwareproduct samen met de doelgroep ontwikkelt wordt. Er moet zo snel mogelijk een versie van jouw product in handen van de doelgroep komen, zodat zij jouw kunnen voorzien van feedback op de applicatie. Er wordt een prototype ontwikkelt, waarmee voorkomen kan worden dat het idee niet aansluit op de daadwerkelijke wensen en behoeften van de doelgroep.

De voordelen van prototyping

We maken een volledig klikbaar prototype van het softwareproduct, zonder ook maar één regel code te schrijven. In dit prototype wordt het interaction design van je applicatie direct duidelijk. Hierdoor weet je al vroeg in het project hoe jouw softwareproduct er ongeveer uit komt te zien en hoe het zal werken. Zo kan het product dus getoetst worden bij de doelgroep. Hier komen waarschijnlijk nieuwe functionaliteiten en aanpassingen uit. Uiteindelijk komen we tot een definitief prototype en starten we daarna met het bouwen van de applicatie.

Hoe gaat het maken van een prototype in zijn werking?

Allereerst bespreken we samen het idee en de verschillende weergaves binnen de applicatie. Denk hierbij aan pagina’s als “mijn profiel, gegevens, dashboard, etc.” Vervolgens bepalen we de functionaliteiten die er per weergave zijn. Op basis hiervan worden deze weergaves en functionaliteiten ontworpen en worden die in een klikbare variant van de applicatie gezet. Dit prototype toetsen we eerst zelf en wordt daarna bij de doelgroep neergelegd. We vragen of de tester bepaalde handelingen wil verrichten en opdrachten uitvoeren. We kijken mee hoe de doelgroep met jouw applicatie werkt, waar zij vastlopen of dingen niet begrijpen en wat zij bijvoorbeeld nog missen aan functionaliteiten binnen de applicatie.

De feedback die we hierbij terug krijgen nemen we mee in een nieuwe iteratie. Deze gaan we verwerken in de weergaves en in het design. Dit proces herhalen we totdat we 100% zeker zijn dat de applicatie optimaal werkt en de juiste functionaliteiten bevat. Pas hierna geven we groen licht voor de technische ontwikkeling van de applicatie en vanaf hier kan het proces snel gaan.

Waar letten we op bij het ontwikkelen van een softwareproduct?

  • Voldoet het aan de informatie behoeften van de gebruiker? Vindt de gebruiker wat hij/zij zoekt?
  • Klopt de informatie hiërarchie? Staat de belangrijkste informatie direct in het scherm en bovenaan. Zijn de koppen en het doel van de weergave helder?
  • Werkt de navigatie binnen de applicatie intuïtief? Weet de gebruiker zonder uitleg de verschillende onderdelen te vinden?
  • Krijgt de gebruiker de juiste feedback van de applicatie bij het verrichten van bepaalde handelingen?

Kortom: het is belangrijk om een prototype te maken. Dit om te voorkomen dat er onnodig veel tijd en geld wordt besteed aan de ontwikkeling van functionaliteiten die niet aansluiten bij de wensen van jouw doelgroep. Het werken met een prototype is dus een essentiële voorbereiding voor het efficiënt ontwikkelen van een mobiele app of webapplicatie.

Heb je vragen over het ontwikkelen van een prototype of heb je een goed idee voor het ontwikkelen van een mobiele app of webapplicatie? Wij beantwoorden graag je vragen en geven advies.

Meer weten over onze diensten en werkwijze?

Zijn jullie toe aan de volgende stap in het digitaliseren van de bedrijfsprocessen? Of heb je een goed idee voor een nieuw digitaal product? Vertel ons over jouw bedrijf of idee en waarmee wij jou kunnen helpen. We nemen binnen één werkdag contact met je op om al jouw vragen te beantwoorden.

“We laten je graag zelf ervaren
wat de mogelijkheden zijn.”

Rick van de Kamp, Business Analist

Vul hieronder jouw gegevens in.

  • Te snel geklikt op "Tijd en geld besparen?" en wil je meer weten over de business scan? Klik hier voor meer informatie